top of page
  • Foto van schrijverMerlijn de Gruijter

My search for meaningIn deze crisistijd worden veel hulpankers uitgegooid ook in de vorm van boekaanbevelingen. Een van deze boeken is ‘Man’s search for meaning’ van Viktor Frankl. Ik heb dit inspirerend boek over de zin van het leven mogen lezen voor twee opleidingen, ook voor een businessopleiding, dus van zweverigheid geen sprake. Frankl komt in het concentratiekamp tot de conclusie dat hoe hard het leven ook kan zijn het leven altijd potentieel zinvol is. Zelfs in de meest bizarre omstandigheden kan het lukken om wat afstand te nemen, een doel te stellen, hoe klein ook, een plan te maken en te focussen. Ik vond het fijn om aflopen weken een aantal passages uit zijn boek te herlezen omdat het gaat over onderwerpen die mij nauw aan het hart liggen namelijk positiviteit, zingeving en als gevolg doelen bepalen. Ik heb vorig jaar ervaren wat een positief effect het heeft gehad op mijn mentale veerkracht om vanuit zingeving een doel te bepalen en vanuit daar een plan te maken en focus aan te brengen.


Het jaar 2019 stond voor mij in het teken van mijn eigen ‘search for meaning’. Ik had 23 leerzame, vaak mooie maar soms ook uitputtende jaren bij twee banken gehad en wist dat ik niet nog 23 jaar zo wilde werken. Per mei stopte mijn baan bij de bank maar wat wilde ik dan wel doen? Ik heb hulp gezocht in de vorm van een coach om het antwoord te kunnen vinden. Een briljant traject waarbij we veel tijd hebben besteed aan wat ik belangrijk vind en wat mijn talenten en drijfveren zijn. Dit alles is de kern van zingeving. Wat ik belangrijk vind is om met creativiteit en lef te werken in een kleurrijke omgeving waar mensen het echte gesprek met elkaar aangaan. Mijn drijfveren zijn vormende invloed willen hebben en uniekheid.


Toen ik eenmaal mijn zingeving had bepaald kon ik mijn doel stellen namelijk een daarbij passende baan te vinden waarbij de vorm voor mij irrelevant was. Mijn focus lag op netwerkgesprekken voeren. Dit heeft na vele gesprekken geleid tot het oprichten van mijn bedrijf ibounceback, het begeleiden van leidinggevenden en professionals op het gebied van vitaliteit, en het uitvoeren van interim opdrachten zoals ik nu doe bij Teylers Museum in Haarlem. Ik doe nu dingen die dichter bij mijn echte ik liggen en de kern waarom het mij lukte om ‘mijn meaning’ te vinden is het inschakelen van hulp en ruimte in mijn hoofd en hart door tijdelijk niet te werken en afstand te nemen.

In het onderdeel betekenis of zingeving binnen de vitalogie onderzoek je jouw waarom en wat je echt belangrijk vindt. Weet je waarvoor jij op deze wereld bent? Wat zijn jouw talenten en drijfveren? Doe jij werk wat past bij jouw waarom en drijfveren? Wil je wellicht verandering aanbrengen in je werk of leven maar weet je niet hoe. Neem contact op met mij via merlijn@ibounceback.nl of op 06-20590714. Meer informatie is te vinden op www.ibounceback.nl.

9 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

A spark of joy

Ik vind ‘joy’ een prachtig woord. Ik krijg al een glimlach op mijn gezicht krijg als ik het woord hoor. Het is net iets anders dan geluk. Joy is een gevoel van vreugde dat je krijgt door een ontmoetin

Opmerkingen


bottom of page